Att Snakka Norsk

Att snacka norskt är svårt. Eller lätt, kanske. I Norge finns många roliga ord. Men det finns saker du ska undvika att prata om.

  • Prata inte om bär. Det är väldigt få ord som är lika svenskan och det gör att kommunikationen blir svår.
  • Prata inte om blommor. Samma sak som ovan.
  • När du spelar en sport med en norrman, skrik inte "Fan vad grym du är!" Grym på norksa uppfattas som ett skällsord. Ungefär som att skrika "Fan vad elak och jävlig du är!" till en svensk lagkamrat.
  • Du blir bjuden på ett jävla party. Ring inte värden dagen efter och berätta hur rolig festen var. Till din norska kamrat berättar du nu hur hans dunderparty var ett riktigt lugnt party. Kan uppfattas som en ohövlig gest.
  • Kjedeligt och koseligt är inte samma sak. Kjedeligt är tråkigt och koseligt är mysigt.

Detta var allt för språkskolan denna gången!


193
F

Brännbollsyran

Nu är helgen slut. Det har varit grymt kul. Det blev mycket öl och lite brännboll. Men det är så det blir ibland!
Helgen gick så fort att jag inte vet vad jag mer ska säga. Förrutom

HEJ HEJ UMEÅ!

193
J

Norge!

Wohoo! Jag ær framme. I en liten, men fin by, utanfør Oslo.

Norge ær ett rikt land. Dem har gatubelysning øverallt. Till och med på motorvægen. Det ær tufft! Dem har jættestora gallrior mitt ute i ingenstans och alla har fina bilar. Jag har nu gått med i Norges societet, så nu ska jag bli schtekare. Eller?

Før tillfællet har vi bergænsad tillgång till internet, så jag hoppas att J håller er uppdaterade om Brænnbolls-VM i Umeå!


196(?)
F

På resande fot

Nu är det dags. Vi på bloggen ger oss ut i världen. F åker till Norge för att jobba hela sommaren. J åker till Umeå för att supa hela helgen. Bloggen är vår bästa vän i mån om internet. Så stay tuned!

198 (197)
F

Tips inför studenten

Här på bloggen är vi lite äldre. Så pass gamla att vi faktiskt redan har tagit studenten. Men vi har alla börjat märka att studentens lyckliga dagar åter igen har börjat närma sig. Därför tänkte jag att vi äldre kunde dela med oss av lite tips inför denna lyckliga dag.

  • På champagnefrukosten. Var glad, var snygg. Drick med måtta. Speciellt om du är nervös och har tom mage. Det är inte kul att däcka redan kl 10.00 på morgonen och sedan vakna upp när allt är slut. Spruta mycket. Gärna på dina klasskamrater. Ju mer champagnefläckar dem har på sina studentkläder, desto snyggare blir dina egna!

  • På utspringet. Var först! Ramlar stackars Bella av podiet och bryter smalbenet? Skitsamma! Här gäller det att synas mest! Trodde du utspringet handlade om någon slags laganda? Att VI har tagit studenten. Glöm det. Det är din student, go for it!

  • På flaket. Var asfull. Dansa som en vilding. Får någon din champagnekork i ögat? Det gör inget, du har gett den personen ett minne för livet.

  • På mottagningen. Åter igen, var asfull. Nu kanske du äntligen vågar stöta på din snygga kusin. Och kanske någon annan som kommer i vägen. Håll ett tal där du säger vad du egentligen tycker om alla dina släktingar. Det är ju bra att börja sitt nya liv genom att vara rak. Eller hur?

  • På studentfesten. Var riktigt jävla stenpackad. Helst så packad att du inte ens går dit. Och om du tar dig dit, gör något riktigt pinsamt, som att strippa på baren. Finns även alternativ som att stöta på din gamla lärare, hångla med klassens psyko eller berätta för alla om din djupaste hemlighet.
Kan lova att du får en oförglömlig student!


198
F

Dagens Recept

En enkel och billig lunch? Lugn, här har du lösningen!


Keldas Chunky Mushroom
(Haricot Verts)
Något bröd

Värm soppan och koka haricot vertsen. Blanda sedan ihop detta. Blanda ner lite brödsmulor! Servera med ett glas iskallt vatten. Du har nu en mättande, god, billig och nyttig lunch att avnjuta.


198
F

Sommarsubstitut

Nu när vintern är borta måste man leta efter andra saker att göra. Här kommer lite tips:

Paddling
Det absolut bästa. Att glida fram på vindstilla vatten i en kajak en tidig morgon eller sen kväll är helt fantastiskt. Man kommer nära naturen på ett helt unikt sätt. Att dessutom få övernatta i tält på en klipphäll någonstans är magiskt!



Sen finns det ju andra alternativ också. Typ forspaddling. Lite fler adrenalinkickar av det!

Vandring
Känslan av att bära allt man behöver för att överleva på ryggen, är fantastisk. Vill man ha mer spänning kan man vandra utanför lederna och förlita sig på karta och kompass.

Longboard
Lite som att åka snowboard. Skönt att glida runt på en asfalterad väg nära stranden.

Det var mina tips.

198
J





J's hemliga läggning

Frågan har ju funnits ett tag. Vad har J egentligen för läggning? Är hon käääratokig (karltokig) eller har hon gjort slag i saken och blivit lesbisk? Men nej! Inget av detta är sant. J har nu avslöjat att det är inte personligheten, rumpan eller humorn. Det som får J att falla är:

Stora näsor





Mums!

198
F

Äggskal

Är det någonting jag tycker är äckligt så är det äggskal! Får jag i mig minsta bit, blä, då dör jag. Jag hatar när man bakar en kaka (som jag kanske gör typ 5 gånger under en livstid) så ramlar det alltid ner något jävla äggskal! Ueeö!

Utrota äggskal!




198
F

Natteravn

Vill bara påpeka att Natteravn har gått upp på förstaplats om man söker på Natteravn på Spotify. Sist jag kollade (igår kl. 23) så låg han trea. WHOOP!

Tror dock att det är min förtjänst...

198
J


Dagens U-landsproblem

"Över en miljard fattiga människor i världen har inget rent vatten att dricka. Dubbelt så många har inte tillgång till avlopp och rena toaletter. Därför dör miljoner av vattenburna sjukdomar."


198
J

Dagens I-landsproblem

"Åh nej! Vi har inget att dricka hemma. Bara kranvatten!"


198
F

Hurra!

Tvätten är inte ful!

198
F

Gör din egen snö!

Nu är det sommar! Visst är det tråkigt? Vart är backarna? Vart är snöbollskrigen? Då är det dags att göra sin egen snö!


  • Släng ut allt ur frysen. Blir det förstört? Bah! Skitsamma, det är ju snö det är frågan om!
  • Börja med att fylla upp varenda bunke du har med vatten.
  • Stoppa in bunkarna i frysen.
  • Vänta.
  • Vänta lite mer.
  • Och vänta lite till.
  • Ta ut bunkarna.
  • Hacka nu isen så att den blir alldeles smulig.
  • Häll ut allt på lämplig plats och utöva din favorit vinteraktivitet!

Kul va?!


198
F


Godmorgon




198
F

Att sortera tvätt mitt i natten

Jag har tvättid imorgon klockan åtta. ÅTTA! PÅ MORGONEN! Varför ska tiderna som är lediga alltid vara så jääävla tidiga. Hur tidigt jag än är ute med att boka, är det alltid någon jävel som ska ta tvättiden den dagen jag kan. Jag får alltid tvätta klockan åtta. Även om jag bokar innan jul. Gah!

Men, men. Nu gäller det att ha alla kläder rena innan jag beger mig av till grannlandet. Då får man offra vissa saker, som till exempel semesterns sista sovmorgon. För att underlätta för mig själv, tänkte jag då se till att ha sorterat tvätten kvällen innan. Men med vissa förseningar kom jag inte igång med detta förrän alldeles nyss.

Eftersom mitt tak endast består av fönster kombinerat med min egna ohändighet med att sätta upp en taklampa, skulle nu tvätten sorteras endast med hjälp av ljuset från min lilla, lilla sänglampa. Förstår ni hur svårt det är att se skillnad mellan svart och grått med så lite ljus att till och med katten hade klagat? Det var fan i mig till och med svårt att skilja på svart och vitt. Eller vitt och rött!

Om min tvätt är rosa, fläckig och helt sjukt ful imorgon, då blir jag ledsen. Men jag har lärt mig en läxa. Man ska inte sortera tvätt när solen gått ner!




198
F

Att Vara Stadsbo

Är du stadsbo? Kanske uppvuxen i en storstad eller nyinflyttad? Vet du inte riktigt om du kan kalla dig själv stadsbo? Här är några viktiga punkter!

Du springer till spårvagnen/bussen/tunnelbanan. Detta gör du med ditt liv som insats! Du struntar totalt i att det kommer en bil, tant eller bulldozer i din väg. Här gäller det att hinna! Du springer även fast det kommer en ny om tio minuter.


Du har alltid en latté i handen. Gärna någon speciell latté som ingen annan dricker, typ  en vanilj/tranbär/fettfri. Du har den placerad i handen för att du "är på väg." Vart, det vet du oftast inte. Men du är viktig.


Du går alltid mot rött. Det kommer ju ingen bil, därför går man. Det kommer en bil, då springer man. No big deal!


Du umgås genom att fika. Att träffas på annat sätt är nästintill omöjligt! Hur gör man om man inte har en kopp mellan händerna?


Du och din mobil är bästa vänner. När du träffar någon, är det din kära nalle du har bäst koll på. Minst var femte minut ser du till att du inte missat en sekund av "the real life". Har någon smsat? Det kan vara viktigt! För om man inte svarar inom två röda, kanske man missar kvällens party!


Du går ut, fast mest för att visa dig cool. Idioten från norrland som undrar vad du gör på fritiden kan dra sin kos! Här gäller det att ha coolaste modet, de snyggaste skorna och den godaste drinken. Om du har kul? Nä. Men du är ju tuff!


Känner du igen dig på alla punkter? Grattis, du är en renodlad stadsbo! Om du inte gör det, BÖRJA JOBBA!


199
F


Bröder

Har lämnat F. Det är fruktansvärt. Så fruktansvärt fruktansvärt. Orkar inte ens tänka på det.

Och i Lund väntade ett stort och viktigt arbete. Mammas 50-års present. Tur man har tre hjälpsamma bröder.

"Eh Johanna, vad ska du ge mamma?"
"Vet inte"
"Okej, men jag är på det du gör"

Slutade med att jag kom på vad vi skulle ge. Har nu suttit sju timmar med den. Kanske kommit halvvägs.
Och jag har inte sett skymten av mina bröder under den tiden. Tack för hjälpen!

199
J

Lite Bättre

Brent Meyer är en kille som kan sina grejer.





199
F

Spartips

Som säsongare, student eller allmänt fattig kan det ibland vara svårt att få pengarna att räcka till. Men om man inte vill ta bort vardagslyxen från sitt liv, hur gör man då?

Du vill fika med dina vänner på stan.
Ta en bryggkaffe istället för latte. Ofta får man gratis påtår om man ser snäll ut. Hinka då i dig för hela slanten!

Du vill ut och festa
Drick hemma. Alltså, se till att ditt alkoholintag blir tillräckligt mycket på förfesten. Men drick inte för mycket! Sen kan du ju se till att du blir bjuden ute. Eller ta någons öl när den personen tittar bort. Mo ha ha!

Du vill köpa kläder
Kolla igenom vad du egentligen har hemma. Ofta har man kläder längst in i garderoben som faktiskt är funktionella. Eller klipp ihop något eget och kreativt av gamla rester. Skyll på modet om det blir fult!

Du vill resa bort
Buda på tågbiljetter på tradera. Man kan komma undan med riktigt lågt pris om man är snabb i vändningarna! Annars, göm dig i någons baklucka och hoppas på det bästa

Nu kan du leva vidare lite längre!


199
F

Borta

Nu har det hänt igen. J har lämnat mig. Nu tar det tre hela månader innan jag får se J igen. Det är sjukt tungt.

Så länge kan vi njuta av J's alldeles egna partylåt. För den är på hennes hemspråk samt att man kan veva till den. Det gillar vi!





199
F

Dagens U-landsproblem

"Stora delar av Afrika, Asien och Sydamerika saknar helt elektricitet."

199
J

Dagens I-landsproblem

"Åh nej! Jag har inga batterier kvar på mobilen!


199
F

Svårt att sova?

Lyssna då på denna låt. Det brukar vi göra. Vi rörs av den vackra låten sen sover vi gott.







Snart 199
F & J

Men Kent!

Vi har en vän. En vän vid namn Kent. Idag hände något överraskande. Vi insåg att vår vän har gått och blivit känd!



Låtarna som kommer att ingå är:

Love Hurts - Cher
Dominos - The Big Pink
Break Your Heart  - Taio Cruz
Carlifornia - Phantom Planet
Halo - Beyoncé
Seaside - The Kooks
Mr.Brightside - The Killers (Kent absoluta favorit!)

Vi ser fram emot detta!


200
F & J

Jubileum & glada dagar!

Idag är en fantastiskt underbar dag. Vi har firat mest hela dagen. Vi är så lyckliga. Idag är det nämligen endast TVÅHUNDRA DAGAR INNAN BYGGET ÖPPNAR. Som ett tecken från gud så ligger det tydligen ett Bygget i Göteborg också! Vi lovar! Här är beviset:



Kära medmänniskor! Fira!


200
F & J

Varning!

Om du inte sköter dig, kan något dåligt hända.


Spök-J & Spök-F



Vampyr-J & Vampyr-F


Håll er på mattan!


200
F & J

Hört på stan...

När man går på stan är det lätt att man råkar förbilyssna ett samtal. Eftersom man inte hör hela samtalet, utan endast fragment, är det roligt att fundera på vad folk egentligen pratar om.

"Men det är ju så flator gör!"

"Ja, och nu skickar hon massa hot sms!"


200
F & J

Dagens skönhetstips

Har du problem med att veta om du fått solbränna eller inte? Här kommer då ett hett tips inför sommaren 2010:

Ha på ett par strumpor, alternativt ett par gogglar, när du solar. Då ser du lätt skillnaden och vet om du fått den perfekta brännan eller inte.

200
J



Dagens U-landsproblem

"Bara i år sjönk 40 miljoner människor ner i kronisk hunger. Förra året passerade 75 miljoner den gränsen. I dag saknar 963 miljoner människor de allra nödvändigaste livsmedlen"

200
J

Dagens I-landsproblem

"Åh, fan vad mätt jag är. Jag kan inte äta upp all min mat!"

200
F

Dagens Outfit

Som jag förstått är det intressant och se "Dagens Outfit". Så därför tänkte jag lägga upp en sådan bild.



201
J

Joggingtur

Här om dagen bestämde jag att det var dags att lämna säsongen bakom sig. Nu var det dags för träning! Jag grävde fram dem dammiga skorna och satte på mig träningsstället. Med en väldans takt gav jag mig ut på en rask promenad mot löparspåret. Väl framme ställde jag mig och stretchade som de andra löparna. Jag såg riktigt viktig ut. Lite nonchalant stoppade jag in hörlurarna i öronen. Tittade lite snett på dem andra tjockisarna. Jag tänkte att 5 km kunde vara alldeles lagom. Med näsan i vädret gav jag mig av.

Pust, huff och host sa jag när jag på väg upp för en riktigt ansträngande backe. Nu jävlar måste jag sprungit minst tre kilometer tänkte jag. Tills jag kom fram till skylten:

"Nu har du kommit 500 m."

Helvete. Fan. Jävlar. Jag dog på fläcken. All min träningsglädje försvann med vinden. Ett par meter senare gav jag upp. Och struntade i 5 km spåret. Jag gick 2,5 km spåret istället. Alla tjockisar sprang förbi mig i en väldans fart.



201
F



Hockey

Jag älskar verkligen hockey. Därför känns det grymt att Tre Kronor fick ett brons i VM. Synd bara att det inte höll ända fram till final. Men men... Det kommer fler chanser! Ska bara passa på att hylla mina förfäders land Tyskland. Det var väldigt bra jobbat att komma fyra. Synd för er att ni inte är lika bra som Sverige bara. Men så äre.

201
J

Spårvagnstard

Idag skulle jag åka spårvagn själv. F förklarade hur det gick till. Hon sa åt mig att jag skulle ta trean. Trean, trean, TREAN. Inte femman. Ta inte femma utan trean. Till slut hade jag ingen koll på vilken spårvagn jag skulle ta. Men jag kom rätt. Det var faktiskt lite av ett under!



201
J

Frida städar

Nu är jag F:s hemsläp. Igår när vi skulle sova hände nåt märkligt. Jag var inne i hennes rum. Det är väldigt stökigt. Sen går jag ut i fem minuter. När jag kommer tillbaka är det skinande rent. Det är min vän F det!

201
J

Göteborg & Göteborgsvarvet

Nu har vi flytt till Göteborg. Här lever vi livet. Vi var inne i staden idag. Det var ungefär 60.000 idioter som sprang mitt på gatan! Det kom inte fram varken buss eller spårvagn i innerstan. Jag menar, vi har väl joggingrundor i Slottskogen och Skatås av en anledning. FÖR ATT MAN SKA SPRINGA DÄR! Tards.


202
F

Att Vara Ung

Idag tog jag och J en tripp till Malmö. När vi steg på tåget var där ett gäng på 6 stycken killar. Dem var ungefär i 15-16 årsåldern och alla hade varsin väska. När jag skulle gå förbi dem, med J tätt efter mig, snubblade jag på en av småpojkarnas väskor. Jag förvånades över att den var tom..

J förklarade för mig att det var så det fungerade i skåneland. Där åkte småbarnen över till Danmark för att köpa sprit. Jag nickade förstående. Sedan var det ju så, att småpojkarna inte var särskilt diskreta med vad dem skulle göra. På grov skånska skrek dem "ja, jaug sau att jaug aer hous dieg!". Och så pekade dem kors och tvärs på varandra. Någon kille skrek desperat "jaug mauste vaura heumma innaun klouckan haulv seux". Jag skrattade lite inombords. Klockan var redan fyra, och vi hade inte ens nått Malmö.

Men vi hade en trevlig, solig eftermiddag i Malmö. Vid halv sju bestämde vi oss för att det var dags att dra oss tillbaka till det magnifika Lund. På vägen till pendeln såg vi gänget igen. Nu med fullproppade väskor och med en stirrig blick. J och jag funderade starkt på att klä ut oss till kontrollanter, gå fram och säga "Skulle vi kunna få titta i din väska...?". Men vi lät bli.

Att vara ung är inte lätt. Hoppas inte småpojkarna behöver magpumpas ikväll.


204
F

Leksaker

Idag var vi med J hos doktorn. J skulle i mars prova big jumpet i Fjällvallen, men kom så fel att hon landade i en gran. Men en otrolig vilja kom hon loss genom att med sina bara händer dra ur grenen som skärt in i hennes ben. Först idag kunde vi ta bort stygnen från J's ben. Nu har hon ett coolt ärr på vänsterbenet. Ett ärr som påminner henne om att fortsätta kämpa!

Men i alla fall. När vi kom ut ifrån doktorn tog vi båda genast upp våra mobiltelefoner eftersom dem varit avstänga i närmare 15 minuter!!! Djupt begravda i displayen körde en bil upp bredvid oss.

"Tur att ni har era leksaker i alla fall!"

Sedan gasade gubben i bilen därifrån i högsta fart. Förstummade tittade vi efter honom och la ner mobilen.

Det gäller att inte glömma att tekniken inte är allt.


203
F

Klimattips

Igår skulle vi vara tjocka. Vi åt dip. Dock med morötter och gurka så lite nyttiga var vi allafall. Ska tilläggas att vi därför ska kränga två chipspåsar ikväll.

Nu till saken. Filmen vi såg var Day after Tomorrow. Det är den värsta skräckfilmen som finns. Riktigt hemsk. För mig alltså. Kände mig tyngd efteråt. Hela världens klimatproblem på mina axlar. Bestämde mig därför för att lägga upp några klimatsmarta tips på bloggen.

1. Cykla eller gå istället för att ta bilen. Flyg inte utan ta tåget om det är längre sträckor. Inom landet är det fullständigt meningslöst att flyga. Mest klimatpåverkan är det vid planets start och landning. Flyger du mellan Göteborg och Stockholm är det i princip en enda stor startsträcka och landningssträcka.
2. Ät vegetariskt och ekologiskt. Men framförallt närproducerat. Ekologiska äpplen från Spanien påverkar miljön mer än äpplen som inte är ekologiska från gården utanför stan. Helt enkelt pågrund av den långa transporten.
3. Släck lampor, stäng av TV:n och datorn osv. Stand-bylägen drar ström! Dra också ur mobil-laddare och liknande ur väggen när de inte används. De drar nämligen ström oavsett om de används eller inte.
4. Tvätta inte bilen hemma. Olja och andra miljöfarliga ämnen från bilen rinner rakt ner i brunnen. Och det vattnet renas inte innan det släpps ut i naturen. Tvätta på macken, eller gräsmattan hemma. Då kan gräset ta hand om det. Eller nöj dig med att vaxa bilen.
5. Slösa inte på varmvattnet. Diska inte under rinnande vatten.
6. Sopsortera och panta burkar. Det sparar mycket energi och du sparar på naturresurserna.
7. Tvätta bara när maskinen är full.
8. Sänk temperaturen hemma. 18 grader räcker. Och stäng av element om du har fönster eller dörrar öppna.

Det var några tips. Nu har vi gjort världen lite bättre.

204
J

Johannas Skånska

Dem som känner J vet att hon är en "hobbystockholmare". Det vill säga, hon pratar inte skånska. Hon pratar någon slags dold dialekt. Men J har ljugit. Hon pratar visst skånska. Riktigt grooov skånska. Man kan inte höra om hon snackar danska eller svenska.

Hon pratar denna riktigt grova skånskan med sin hund.

Ursäkten är att hunden i fråga inte förstår annars. Men hade jag varit hund hade jag blivit rädd för J's superskånska. Jag pratar neutral dialekt med hunden i smyg. Hon förstår alldeles utmärkt. Det är nog bara ett sätt för J att leva ut sitt skånska...


204
F

Johannas Skånska Scones

Johanna är en fena i köket. Hon kan det mesta. Laga maten. Diska. Ja, och vad man nu mer gör. Som säsongare kan det ibland vara svårt att äta gott och billigt. Men lugn, J är här för att rädda din vardag!

5 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
100 g smör
2 dl filmjöl

Ugnen: 225 grader

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Skär ner smöret i kuber och lägg i dem. Häll i filmjölken. Platta ut till en kaka. Ha dem i ugnen i 15-20 minuter.

J's hemlighet är att man inte ska arbeta för mycket med degen. För då smälter sedan kuberna och ger sconesen en härlig krispighet!

Serveras med cream cheese och jordgubbsmarmelad.

Smaklig måltid!

205
F

Promenad

Idag har jag och J umgåtts som aldrig förr. Vi har suttit framför datorn. Det var kul! Sedan gick vi en timmes promenad för att handla tjockisföda till oss själva. Två påsar chips, två chokladkakor och dipp. Vi kompenserade med två gurkor och morötter. Nyttigt!

Men under vår stillsamma promenad genom Lund hände något mystiskt. Två äldre damer kom spatserande emot oss. Den ena var 180 cm lång medan den andra var kanske runt 165 cm. Den långa hade blont hår och den korta hade brunt. Dem talade ivrigt med varandra om ditten och datten. Vi tyckte att vi kände igen dem. Tills vi insåg att det var vi själva. Om femtio år. Jag lovar.

Snart ska vi baka scones. Eller snarare J bakar scones och jag sitter här. Teamwork!


205
F

Vi som ska säsonga i Åre 10/11

Nu är det dags att börja förbereda sig för nästa säsong. Köpa ny utrustning, kanske ett par nya vantar eller fundera ut nästa års spellista!

http://www.facebook.com/?sk=2361831622#!/group.php?gid=122405697782671


Men glöm inte bort att leva livet mellan säsongerna också!

205
F & J

De två pusselbitarna är sammanförda

För en vecka och två dagar sedan hände det som inte fick hända. J & F gick skilda vägar. För att understrycka att vi snarast måste mötas igen gjorde vi en riktig mellanstadiegrej. Vi delade bestfriend hjärta. J fick Best. F fick friends. Nu är dem sammanförda till sin rätta enhet igen. Nu kommer F tillbringa sina dagar i Lund. Sen blir det nog ett kulturellt utbyte och J följer med till Göteborg. Sicken vecka! Massa hemsläp och bortamatcher. Det gillar vi!

205
F & J <3


När längtan blir för stor

När vintern och säsongen känns långt borta och längtan sätter in är musik en bra grej.

Här är därför låtarna från säsongen:

Åre 09/10

Tar inte emot eventuella klagomål om låtval. Det min lista och jag har med vilka låtar jag vill. Såäre.

205
J

Bara en liten undran...

Häromdagen var jag ute och gick med hunden. Tyckte det var varmt. Gick i bara en tunn tröja. Så långt är det inga konstigheter. Men så plötsligt möter jag en kille i DUNJACKA. Vad hände där? Vad gick snett?

205
J

Hemsläp

Vill börja med att hylla F för att hon kämpat så hårt mot SJ. Det är jag glad för. FÖR IDAG BLIR HON MITT HEMSLÄP. WOHOO!!!!

205
J

SJ v.s Tradera

Det bästa som hänt sedan dem öpnnade bygget är nu påväg att hända! Om åtta timmar är J i mina armar igen! Lyckan är obeskrivlig!

Dock är vägen till lycka inte alltid lätt. Jag gick upp 06.23 imorse för att övervaka budgivningen på tradera. Min motspelare var inte riktigt beredd på min övervakning så tillslut singlade den vinnande slanten på mig. 11 kronor! Men så enkelt skulle det inte vara. När pengarna är dragna från mitt arma konto väntar jag spännt på bokningsnumret. Men det kommer aldrig något bokningsnummer, för det är tydligen något fel med kontakten mellan SJ, Tradera och banken. Jag ringer SJ.

"Du är placerade som nummer tjugotre i kön..."

KUL!

Efter ett antal minuter senare och säkerligen en mobilräkning som överstiger normalpriset på en tågbiljett, kommer jag fram. Då kan dem inte hjälpa mig, utan kopplar mig vidare. Efter mycket undersökning hittar kvinnan i telefonen min biljett. Då bryts det.

H*LV*T*!

Ringer upp igen. Kommer inte fram. Tillslut, när jag nära nog krälar med dödsryckningar på golvet, svarar dem. Då anser dem att biljetten är avbokad.

Men tillslut, med två debitterade betalningar har jag nu ett bokningsnummer.

Så det blev 22 kronor istället. (plus mobilräkning, humpf)

MEN DET GÖR INGET, FÖR SNART FÅR JAG TRÄFFA UNDERBARA J!

Hörs i Lound!


205
F

Sälj Din Mamma

Snart är det Mors Dag.





Varför inte sälja henne?

http://www.sellyourmother.se/sprite/#/frontPage

Lycka till!


205
F

Vardagsmysterium

Jag har ett problem. Kan någon vänlig och intelligent person lösa mitt vardagsmysterium?

När jag tankar fulltank i bilen händer alltid något konstigt. Första delen av tanken verkar räcka en evighet. Sen den kvarstående halva. Den går alltid super mycket snabbare att köra upp! Varför? Vad gör jag för fel? Vad gör bilen för fel? Så fort man tankar under en halv tank åker man upp den om man kör två, tre kvarter. Men när man har fulltank kan man köra flera mil. Tills det blir halvtank. Tjoff, så försvinner den innan man hinner komma ut från parkeringen. Tjoff, tjoff, tjoff.

Lös mitt mysterium så får du en glass.


206
F


Dialektmysterier

Något underligt har skett de senaste dagarna. Jag har börjat återgå till min gamla halvskånska. Det låter konstigt. Men det är mindre jobbigt att harkla fram sina R än att behöva använda tungspetsen. Det är mer avslappnat. Skånska ord och jag har dock aldrig vart så speciellt tajta. Men här är några:

Flabb - mun

Drommel - klantig människa

Fröjtapåror - päron

Glytt - barn

Hialös - otålig

Hutta - kasta

Mög - smuts

Rulleblör - skottkärra

Spidstrudad - stockholmare



Så äre

206
J


Norges Nationaldag

Idag är det den sjuttonde maj. Det märktes inte mycket på stan. Eller jo. Det spatserade en kvinna upp och ner för Avenyn. Hon var klädd i en folkdräkt och bar på en stor norsk flagga. Jag blev mest fascinerad av att hon orkade gå fram och tillbaka. Jag drack kaffe. Hon gick förbi. Jag drack lite mer kaffe. Hon gick hon förbi igen. Jag drack ännu mer kaffe. Plötsligt var hon där igen!

HEJ HEJ!


Snart befinner jag mig på plats i Norge. Men så länge tänkte det att det var bra att man fick lite koll på norska ord:

Klantetaksi - Ambulans

Snuskepölse - Bajskorv

Tuttekasse - BH

Rullebrumm - Bil

Skuttefodral - Träningsoverall

Snarkeplass
- Säng

Pratekvarn - Politiker

Blinkepartaj - Raveparty

Vilsedose - GPS

Tallefjant - Ekorre


207
F

Polar Music Price

Det är dags att vi får in lite vacker kultur i bloggen. Nu har musikvärldens nobelpris delats ut. Vinnarna blev ingen mindre än filmmusikens geni Ennio Morricone samt den orginella och otroligt duktiga sångerskan Björk.









Fan. Detta är fint.


207
F

Konsten Att Vara Sliten

Nu är det en vecka sedan vi anlände till Göteborg. Det är tre eller fyra veckor sedan Bygget stängde för säsongen. Det är en månad sedan vi slutade arbeta. Vi har haft många dagar på oss att vila.

Men på något vänster är man alltid trött.



Har någon något tips? Hur blir man pigg efter säsongen igen?


207
F

Fient


Test

Säsongare, gå in och gör det här testet:

http://www.alkoholprofilen.se/

Byt ut "detta året" mot "denna säsongen".

(Övriga får mer än gärna också göra testet.Go ahead!)

Lycka till!

208
F



Jobbigt

Efter att ha bott med folk i från hela Sverige i 5 månader har nu min dialekt blivit helt skev. I en trevlig sammankomst här igår var inte det jag sa som var roligt. Utan hur jag sa det. Det var ingen som skrattade med mig. Alla skrattade åt mig. Jag var ett djur i bur. En attraktion.

Så jag lägger skulden på er stockholmare! Även norrländningarna. Och fy fan för jämtlänningarna! Vart tog min härliga göteborgska vägen? Rädda mig. Vi kör en liten genomgång, så vi tillsammans kan gå mot en värld med mer göteborgska!


Bamba - Matsal.

Bröta - Föra oväsenden.

Fippla - Pilla, knåpa.

Flö - Flytta (på dig).

Go
- Knäpp. T.ex. "E du go eller?" = "Är du knäpp eller?" och "E du go i hövvet eller?". Sedan finns det förstås ”Goa gubbar" vilket konstigt nog betyder "Mysiga gubbar".

Gör - Uttalas gööör. Betyder typ jätte. Alltså:  Gööörgott. Jättegott.

Himla - Förstärkningsord. "Himla bra!"

Kirra - Fixa.

Knö - Läs Flö.

La - Väl. Vanligaste: "De e la gött?!"

Möla - Trycka (i sig mat).

Smeka - Smörgås.

Tjomme - Udda kille.

Tjottaheiti - Långt bort.

Tyken - Oförskämd.

Åpen - Glupsk, girig.

Änna - Liksom. "De e la änna fel?"




Men det dumma är att snart åker jag till Norge. Åh herregud, hur kommer detta att sluta?!


208
F

Dilemma

Min käre vän F satte mig för ett tag sen i en svår situation. Hon gav mig ett svårknäckt dilemma.

"Ditt hus börjar brinna J, du får bara rädda en sak. Vad väljer du: dina Splice, eller din North Face-sovsäck?"

Som jag våndades över beslutet som skulle tas. Så dåligt jag mådde. Jag låg sömnlös.

Till slut var jag tvungen att säga sovsäcken. Den är perfekt. Kommer aldrig kunna hitta en sovsäck som kommer i närheten av den. Så förlåt kära Splice, ni har funnit en tuff motståndare.

208
J

Att Vara Liftvärd


Ordlista

För att kunna hänga med om vad vi pratar om kommer här en ordlista!

Hemsläp
- Den exakta definitionen av hemsläp innebär att man lyckas med bedriften att bjuda hem en person från krogen och idka sexuellt umgänge.

Bortamatch – Samma sak, fast att du lyckas bli den hembjudna.

Kylig – Används oftast i sammanhanget ”kylig musch” vilket betyder: En rejäl mustasch. Man kan också vara kylig när man inte riktigt bryr sig. Man är cool.

Tam – Blek. Tråkig. Okryddad. Används antingen vid matbordet: ”Maten var lite tam.” Eller i ett samhang som att du ser en person som du tycker ser lite tam (tråkig, blek, tanig) ut.

Stökig – Kort och gott: Full som fan.

Snabb - Att vara snabb är man ofta när man har så kallade ”snabba glasögon”. Dem är strömlinjeformade och ofta mörka.

Stadsbo – Du har rock, du springer alltid till buss/tunnelbana/spårvagn (fast det går en 3 minuter senare) och du har alltid en latté i handen.

Stychna – Styckna (antal) på rikssvenska.

Hädda – Sägs när du inte har så mycket annat att säga.

Förmodligen – Funkar som svar på tal till allt. Du behöver inte ens mena det.
”Ska du bli full ikväll?” Förmodligen!
”Ska du bli en tomte när du blir stor?” Förmodligen!

Eller - Används som eftertrycksord i till en mening. Detta för att skapa mer spänning i en diskussion eller bara för att du har lust att vara jävligt störande.

Lillfinger – Du kan antingen säga ordet ”lillfinger” eller hålla upp ditt eget lillfinger för att understryka att det du säger eller har sagt var ironiskt.

Ueeö - Ett ljud du utbrister när du finner något tråkigt eller äckligt.

Slurp - En riktig snygging.

;PKortkommando för slurp.

Big Slurp
- En riktigt, riktigt, riktigt het snygging.

;PpPpPPPpPppKortkommando för big slurp.



211
F & J

Konsten Att Vara En Bra Förebild

Jag är framme i Göteborg. Det är sig rätt likt. Måsarna låter konstant, det regnar hela tiden och det luktar fisk. Men det funkar. Det som har förändrats är att dem byggt något slags pariserhjul vid vattnet. Vad hände där?! Det har även byggts ett par nya hus. Och någon jävla vägförändring så att det alltid är pissmycket kö när man ska köra bil. KUL!

Idag var jag en god syster. Har hämtat mina små kopior på skolan. Dock har den ena erkänt att hon "är typ lite fjortis ibland bah". Jaha. Inte likt mig. Men nu åter till rubriken.

Vi sitter alltså i bilen. Musiken dunkar. Jag får en släng av partyhumör och börjar dansa i förarsätet. Eller snarare gungar lite på huvudet, samtidigt som jag håller koll på trafiken.
"Dansa då tjejer!!"
Och vad gör dem. Hon som erkänt att hon är "lite fjortis" tycker jag är pinsam. Men den lille... hon börjar veva. Hon börjar riktigt VEVA. Som en galning. Hon skulle platsa på Bygget, jag lovar. Hon skulle bannemig passa på Stureplan.

Jag kände mig som en riktigt bra förebild.

Jag har fostrat en framtida säsongare!

 

Puss

F

 


Efterlysning!

Kära roomies på K.O.
Det har varit väldigt kul att bo med er i vinter. Jag har dock en undran.

Det är någon av oss som har haft ett hemsläp som har glömt ett par snabba glasögon. VÄLDIGT snabba ska tilläggas.

Kära Hemsläp som känner sig träffad. Dina glasögon kan återfås nästa säsong mot beskrivning.

J

Åh Herregud.

Detta är sjukt.

Sjukt.
Sjukt.
Sjukt.
Sjukt.

Bloggar mer när jag fått rätsida på tillvaron.


Love
F

Tomt!

Nu är det minsann tomt i stugan. För nu har K också farit. Vi saknar honom jättemycket. Som tur är lämnade han en odiskad stekpanna och ett halvstädat rum. Så nu har jag något att göra för att slippa tänka på förlusten av världens bästa K.

F sover fortfarande. Så det är verkligen ensamt!

ALONE
J

Den första fågeln har lämnat boet...

Då var det dags. Vår alldeles egna Lisa Eek har nu flugit sin kos. Klockan 17:55 kramade vi henne farväl. Klockan 17:56 brast vi andra ut i storgråt. Fast inte K. Han är på systemet.

L, vi saknar dig redan. J har börjat med sin terapi: att städa. Jag sitter och stirrar i väggen. Det är en jobbig stämning på Kollektivet Omformaren.

Imorgon åker K.


Gråtande Hälsningar
F

Tack

Det är väldigt jobbigt just nu. F & J ligger på golvet och gråter floder. Detta för att folk har börjat lämna Åre. Så nu kommer vi ha konstant vätskebrist under en tid framöver.

Vill tacka alla underbara vänner för en sjukt galen och en så jävla kul säsong. Ses i december igen!

SÄSONGEN 09/10: LITE BÄTTRE ÄN ALLA ANDRA
J

En sån fest

Åh herregud vilken fest det blev på Kollektivet igår. K & jag öppnade första ölen vid 2 på eftermiddagen. Mer behöver man kanske inte säga.

Idag är det lugnt på Kollektivet. Det stora problemet är att alla stora glas användes igår och att det därför bara finns små glas kvar. Detta betyder att man måste springa från soffan och fylla på vatten var och varannan minut. Det är inte okej.

Befinner sig på baksidan
J

RSS 2.0